TY - JOUR ID - 62994 TI - ارزیابی پیامدهای مصرف آب در چرخه حیات تولید شیر بر محیط زیست JO - نشریه محیط زیست طبیعی JA - JNE LA - fa SN - 2008-7764 AU - دانشی, علی AU - اسماعیلی ساری, عباس AU - دانشی, محمد AU - بامن, هنریکه AD - دکترای محیط زیست AD - گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی تربیت مدرس. مازندران. نور. AD - استادیار صنایع غذایی، واحد تحقیق و توسعه، کارخانه پگاه تهران. شرکت صنایع شیر ایران AD - گروه آنالیز سیستمهای محیط زیست، دانشگاه چالمرز، گوتنبرگ، سوئد Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 69 IS - 4 SP - 997 EP - 1015 KW - ردپای آب KW - ارزیابی چرخه حیات KW - لبنیات KW - اکوسیستم KW - ارزیابی اثرات DO - 10.22059/jne.2017.115635.832 N2 - آب یکی از نیازهای اصلی صنعت فرآورده های شیری می باشد و ارزیابی چرخه حیات (LCA) یکی از ابزارها برای ارزیابی محیط زیستی محصولات و فرآیندهاست. فرایند ارزیابی "گهواره تا دروازه" با جداسازی سیستم تولید محصول به سه مرحله زراعت، دامداری و فرآوری شیر انجام شد. داده‌ها از منابع مختلف مانند پرسشنامه، مقالات چاپ شده، پایگاه داده های ملی و بین المللی و پایگاه داده کارخانه فرآوری شیر جمع آوری شدند. در طول مطالعه، روش پیشنهادی ISO و «دستورالعمل فدراسیون بین المللی شیر در ارزیابی چرخه حیات» مورد استفاده قرار گرفتند. در این مطالعه واحد کارکردی (FU) برای بیان نتایج یک لیتر شیر پاستوریزه (5/2 درصد چربی) بسته بندی شده در کیسه های پلاستیکی می‌باشد. در نهایت برای کمی کردن و ارزیابی پیامدهای مصرف آب آبی، پارامترهای یک مدل بین المللی اثرات آب اصلاح شد و برای این مورد استفاده گردید. نتایج نشان داد که برای تولید یک FU، حدود 370 لیتر آب لازم است که عمدتا در تولید علوفه و آبیاری مصرف می‌شود. مرحله زراعت به تنهایی حدود 97 درصد از کل آب مصرفی را شامل می‌شود و در طول زنجیره تولید شیرپاستوریزه، حدود 40 و 28 درصد از کل برداشت آب ناشی از آبیاری یونجه و جو مصرفی توسط دامها می‌باشد. در تولید یک FU، برآورد مدل برای تاثیر بر سلامت انسان با واحد "سالهای ار کار افتادگی" یا DALY، مقدار 6-10× 35/0 بدست آمد و مقدار تاثیر بر کیفیت بوم سازگان ×yr 2m 32/0 حاصل شد. UR - https://jne.ut.ac.ir/article_62994.html L1 - https://jne.ut.ac.ir/article_62994_2a165f011fcc27272b957a6fbf9ecd16.pdf ER -